Zsebben a segítség - telefonos alkalmazással lehet riasztani


<<< Vissza

2014-12-11

Városvédő applikációt bérel a pécsi önkormányzat, az alkalmazással a közterület-felügyeletet lehet riasztani, akik visszahívják a veszélyjelzést elküldőt. Ha ez nem sikerülne, a rendőrség megy a GPS-koordinátákra.

 Városvédő applikációt bérel a pécsi önkormányzat, az alkalmazással a közterület-felügyeletet lehet riasztani, akik visszahívják a veszélyjelzést elküldőt. Ha ez nem sikerülne, a rendőrség megy a GPS-koordinátákra.

Városvédő applikációt mutatott be Girán János alpolgármester és Rózsavölgyi Péter, az nrgMedia -amúgy ingatlanügyekkel foglalkozó cég - vezetője. 
 
Girán János elmondta, Magyarországon egyedülálló a városvédőnek titulált telefonos alkalmazás, de Európában is kevés helyen érhető el olyan applikáció, mely kifejezetten egy város lakosságát szolgálja. Az alpolgármester hozzátette, az alkalmazás a pécsieknek és turistáknak lett kitalálva, és alkalmas vészhívások elküldésére, de akár arra is, hogy önkéntes segítőket is riasztani lehessen egy-egy helyszínhez. Az alkalmazást pécsi cég fejlesztette, és a tesztidőszak alatt beérkezett visszajelzésekkel is javították a használhatóságát - magyarázta Girán.
Rózsavölgyi Péter, az alkalmazást fejlesztő cég vezetője elmondta, eredetileg családi felhasználásra (a szülő láthatja a gyerek pozícióját például) készült a program, ám akkor, hogy Pécs a fejlesztés mögé állt, megváltozott a koncepció. 
 
Az alkalmazásban egy pánikgomb funkció is szerepel, mellyel a riasztás a közterület-felügyelet központjába fut be. A közterület-felügyelet a riasztást leadót visszahívja, és amennyiben nem éri el, riasztja a rendőrséget, akik a pár méteres pontosságú GPS-koordinátáknak köszönhetően egyből tudják, hol kell keresni a segítséget kérőt. A telefon akkumulátorának kivétele, majd újbóli visszarakása után is folytatódik a riasztás addig, amíg a veszélyjelzés elindítója le nem zárja azt.
 
Az alkalmazás telepítésével a telefon ki/bekapcsoló gombja lesz a riasztó, ha valaki hatszor egymás után gyorsan megnyomja, akkor néma jelzést ad le az applikáció, ha kilencszer nyomja meg valaki, akkor hangosan kezd szirénázni a telefon. Rózsavölgyi Péter hozzátette, a soroksári eset kapcsán egy olyan funkciót is beépítettek, hogy a fülhallgatózsinór kirántásával aktiválódik a riasztás. 
 
Rózsavölgyi elmondta, az alkalmazás célközönségét elsősorban a fiatalok teszik ki, és december kilencedike délután három órától élesedik. Újságírói kérdésre hozzátette, ha valaki hamis riasztást adna le, azt rövid úton kizárják a rendszerből.