Használati útmutató

Először is töltsd le az alkalmazást!

 

A regisztrációt követően elindul a demo üzemmód, ahol megismerheted az alkalmazást és a működését. Az éles üzemmódhoz ki kell próbálnod a riasztási lehetőségeket, még teszt/demo üzemmódban. A központi segítségnyújtáshoz nélkülözhetetlenül fontos, hogy beállítsd a telefonos feloldó kódot, a jelszót és egy fényképet magadról. Ezek azok a beállítások, amik azt a célt szolgálják, hogy amennyiben vészhelyzet esetén riasztást indítasz a támadód ne tudja megakadályozni, hogy segítség érkezzen!
 
Ahhoz, hogy a Kezedben a biztonságod megfelelően működjön, be kell állítanod azokat a személyeket, akiknek vészhelyzet esetén riasztást szeretnél küldeni vagy szükség esetén Láthat téged.
 
Rendszerünk nem csak egyoldalúan működik, így azt is be tudod állítani, hogy Te kit láthatsz, természetesen ezt a funkciót a másik félnek is jóvá kell hagyni.

Azok a személyek, akik Látnak

Az alkalmazáson keresztül üzenet formájában értesítést fogsz kapni:

 • arról, hogy látnak
 • arról, hogy elindultál vagy megérkeztél, a pontos címmel
 • arról, ha pánik riasztást indítasz.

Kiket érdemes ide felvenni?
Aput, anyut, a barátodat, a barátnődet, a barátaidat… Egyszóval olyanokat, akiknek a segítségére számíthatsz, ha bajba jutsz.
Fontos! Az itt beállított személyek soha, semmilyen adatot, pozíciót nem fognak látni rólad, ha a Városvédő alkalmazásod nincs élesítve. 

Azok a személyek, akiket Látsz

Az alkalmazáson keresztül üzenet formájában értesítést fogsz kapni:

 • arról, hogy ha szeretnének látni, amit jóvá kell majd hagynod
 • arról, hogy elindultak vagy megérkeztek, a pontos címmel
 • arról, ha pánik riasztást indít

Kiket érdemes ide felvenni?
A fiadat, lányodat, barátodat, barátnődet… Tehát azokat, akikért aggódsz, és szeretnéd tudni, ha bajba kerülnek, hogy segíthess nekik.

Személyek felvétele a Látnak és a Látom csoportokba

Hogy kerül valaki a Látom csoportodba?

Fontos! Ahhoz, hogy a Kezedben a biztonságod rendszere hatékonyan működni tudjon, mindazoknak a telefonjára telepíteni kell az alkalmazást, akiket látni szeretnél vagy akik látni szeretnének.

Az alkalmazáson belül, a Kapcsolatok menüpontra kattintasz és ott az Új személy felvételére. Itt megjelenik a telefonkönyved, és akinek a neve mellett megjelenik a logónk, annak már telepítve van az alkalmazás. Így nincs más dolgod, mint kiválasztod a listából és ezáltal felkéred a kapcsolatra, amit neki el kell fogadnia.


Beállítások

 

Az alkalmazás sarkában találod a Beállításozás bk menüpontot, ahol fontos dolgokat kell személyre szabnod. Nézzük sorban!

 • Főképernyő: Ennek segítségével tudsz visszalépni a főoldalra, a kezdőlapra.
 • Profil beállítások: Itt állíthatod be a személyes adataidat, a jelszavakat és az éles riasztáshoz nélkülözhetetlen telefonos és feloldó kódot, töltheted fel az arcképedet ábrázoló fotót, amely eltűnés esetén a rendőrség számára nyújt nagy segítséget.
 • Riasztási beállítások: A riasztás hangjával kapcsolatos funkciókat tudod beállítani és itt lehet aktiválni a headsettel indítható riasztást. Ha ezt az opciót bekapcsolod, akkor úgy is tudsz majd riasztást indítani, hogy a telefonod fülhallgatónyílásába dugott csatlakozót (ez lehet headset, telefon ékszer vagy bármilyen kompatibilis csatlakozó) kirántod. Ezzel az opcióval úgy is tudsz riasztást indítani, hogy a telefont elő sem veszed a zsebedből! A Teszt mód segítségével úgy tudod kipróbálni a riasztási módokat, hogy a riasztás nem jelenik meg a Látnak menüpontban beállított személyeknél, illetve a városi központban sem. Érdemes jól begyakorolni a riasztás indítását, hogy az esetleges vészhelyzetben már rutinos legyél.
 • Kapcsolatok: Ennek a menüpontnak a segítségével tudod beállítani azoknak a listáját, akiknek vészhelyzet esetén a rendszer riasztást küld. Itt hagyhatod jóvá azoknak a személyeknek a felkérését, akiknek a riasztásáról Te fogsz üzenetet kapni. A rendszer használatához a felkéréseket is ebből a menüpontból tudod elküldeni.
 • Segédlet: A Kezedben a biztonságod pontos működését, menüpontjainak funkcióit mutatja be.
 • Kilépés: Amennyiben rendszerből ennek a menüpontnak a segítségével lépsz ki, úgy már nem tudsz riasztást indítani. A Pánikriasztás indításához felhasználónévvel és jelszóval vissza kell jelentkezni a rendszerbe.


Élesítés és riasztás

 

A Kezedben a biztonságod célja, hogy megvédjen és segítséget nyújtson akkor, ha bajba kerülsz. Teljesen mindegy, hogy a vészhelyzet egy kiránduláson alakul ki, vagy akkor, amikor a sötét utcán hazafelé tartasz, a Kezedben a biztonságod megfelelő használatával gyors segítségre számíthatsz.

Élesítsd a Kezedben a biztonságodat!
Ahhoz, hogy a rendszerünk készenlétbe kerüljön, ki kell próbálni a riasztásokat és a Beállítások/Riasztási beállításoknál ki kell kapcsolni a teszt/demo üzemmódot. Élesítést követően a rendszert az alábbi funkciókban használhatod:
 

 • Csak riasztás, nincs nyomkövetés: Ez az alaphelyzet, amikor nem kapcsoltad be az Indulok funkciót. Pánik riasztást tudsz küldeni, melyben szerepel a pontos pozíciód. Meg tudod nézni a célkereszt segítségével azoknak a személyeknek a pozícióját, akik számodra Láthatóak és Indulok módban vannak. De senki nem láthatja a Te pozíciódat, egészen addig, míg riasztást nem indítasz.
 • Folyamatos nyomkövetés / Indulok mód: Ha ezt választod, akkor az aktuális pozíciódat folyamatosan megosztod azokkal a személyekkel, akiket felvettél a Látnak menüben. Csak velük és senki mással! A pozíciód megosztása csak addig tart, amíg rá nem kattintasz a Megérkeztem gombra. Ezen kívül minden ugyanúgy működik, mint az előző módban. Amikor „Elindulsz”, akkor arról értesítést kapnak azok a személyek, akiknek erre előzőleg lehetőséget adtál. Amikor „Megérkezel”, akkor erről is értesítést kapnak, így nyugodtak lehetnek, tudni fogják, hogy épségben hazaértél.

 
Hogyan lehet riasztást indítani?
Úgy alakítottuk ki a Kezedben a biztonságod alkalmazást, hogy a riasztást a lehető legegyszerűbben lehessen elindítani. 
Fontos! Éles riasztásokat csak akkor tudod elindítani, ha a Kezedben a biztonságod alkalmazás élesített módban van!

 • Alkalmazásból: Az alkalmazásban a riasztás gombra nyomva azonnal indíthatja a segélykérést.
 • A fülhallgató zsinórjának kihúzásával: Elég kirántani a fülhallgató zsinórját (vagy bármilyen ezt helyettesítő dugót), és a riasztás azonnal indul. Ez az opció sportolóknak vagy veszélyes környéken közlekedőknek jelent nagy biztonságot. Ahhoz, hogy ez a riasztási mód működjön, be kell kapcsolni a Beállítások / Riasztási beállítások menüpontban, és amíg aktív, a telefon értesítő sávjában megjelenik egy fejhallgatót ábrázoló ikon. Innen tudod majd, hogy mikor aktív a funkció.
 • A Ki/Be kapcsoló gomb többszöri megnyomásával: Ezzel a móddal akár úgy is riasztást lehet indítani, hogy a telefont elő sem vesszük a zsebünkből. Elég a Ki/Be kapcsoló gombot a meghatározott módon többször megnyomni, és a hangtalan riasztás elindul. Ha a szituáció azt kívánja, hogy hangos jelzést adjon a telefon a riasztásról, akkor tovább kell nyomni a Ki/Be kapcsoló gombot, és a telefon hangos szirénázással fog jelezni. Ez elriaszthatja, megzavarhatja a támadót.
 • Külső, vezeték nélküli eszközökről: A telefonhoz Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatható eszközöket is tudunk biztosítani, melyeket könnyen lehet zsebben, kulcstartón, nyakban, csuklón, stb. hordani. Ezek az eszközök nem nagyobbak egy pénzérménél, és egy dedikált gomb van rajtuk. Ennek megnyomásával akkor is riasztást lehet indítani, ha a telefonunk akár több méter távolságban, vagy a táskánk mélyén van.
 • Widgetről: A telefon képernyőjére elhelyezett widget megérintésével is lehet riasztást indítani. Ehhez azonban kézbe kell venni a telefont, így nem olyan gyors és észrevétlen a riasztást indítása, mint a fenti két móddal.

Fontos! Azt javasoljuk, hogy ezt a riasztási módot próbáld ki minél többször, hogy vészhelyzetben már ne jelentsen gondot. A riasztás gyakorlása előtt azonban mindenképpen állítsd be a Teszt módot a Beállítások menüben, így a riasztásod nem fog zavart kelteni másoknál!

Mi történik, ha riasztást indítasz?

Ha az általad választott személyek elfogadták a kapcsolatot, és szerepelnek a Látnak menüben, akkor az ő telefonjuk jelezni fogja, hogy riasztást indítottál. A náluk megjelenő riasztási nézet tartalmazza az éppen aktuális pozíciódat is, így tudni fogják, hogy merre vagy, hol van szükség a segítségükre.

A Riasztást a telefonon a feloldó kód segítségével tudod hitelesen leállítani. Amennyiben központi segítségnyújtás is van az adott körzetben, ahonnan a riasztást indítottad, úgy fel fognak hívni a központból és ha minden rendben van, akkor a titkos telefonos jelszavadat kell bemondanod.

Ha Pécsett tartózkodsz, akkor a városi központ megpróbál majd felhívni, és meggyőződni arról, hogy biztonságban vagy. Ha nem érnek el telefonon, vagy nem 100%-ig biztosak abban, hogy biztonságban vagy, akkor segítséget fognak küldeni hozzád.